Portefeuille: Cliënten GGZ & vice-voorzitter

Dinand van Dijk

Dinand van Dijk

Woonplaats: Hardenberg

Dinand van Dijk werkt als Ervaringsdeskundige in Zorg & Welzijn voor GGz Centraal, waarvoor hij een hbo-opleiding volgde aan de Hanzehogeschool in Groningen. Hij werkte o.a. op psychiatrie-afdelingen voor gesloten, acute psychische en/of verslavingsproblematiek. Momenteel is hij werkzaam bij het Centrum voor Psychotherapie in Ermelo, dat zich vooral gaat richten op de behandeling van mensen die bij reguliere instellingen vastlopen of waarbij bestaande therapieën geen resultaat bieden. Naast zijn werk studeert Dinand Sociaal Juridische Dienstverlening om mensen nog beter te kunnen ondersteunen op hun weg naar herstel.

Dinand:

Ik leef zelf met psychische kwetsbaarheden en heb tijdens mijn herstel heel veel steun ervaren van lotgenoten. Ik leerde er veel van en haalde er kracht uit. Dat is zo waardevol geweest en dit gun ik iedereen. In Hardenberg zijn de mogelijkheden om gelijkgestemden te ontmoeten helaas beperkt. Er zijn niet veel plekken waar mensen met psychische kwetsbaarheden vrijblijvend naar binnen kunnen lopen om voorzichtig weer een stapje richting de samenleving te kunnen zetten. Ook zijn er niet veel ondersteunende zelfhulpgroepen. Jammer, want daarmee doen we mensen die graag onderdeel willen zijn van de maatschappij tekort.

Ik zou graag zien dat er in de regio Hardenberg een zogeheten Respijthuis komt. Een professionele plek waar iedereen zonder vragen, verwijzing of drempels binnen kan komen voor een kop koffie en de ondersteuning die iemand zoekt. Een plek waar mensen zich gehoord, gezien en veilig voelen en waar ze de (h)erkenning van lotgenoten vinden. Helemaal geweldig zou de mogelijkheid van een time-out verblijf zijn: even uit je eigen omgeving om tot rust te komen totdat je de kracht hebt om weer op eigen benen verder te gaan.

Op psychische kwetsbaarheiden rust nog altijd een behoorlijk taboe, hoewel bijna iedereen er in zijn leven wel eens mee te maken kan krijgen. Dit stigma moet verwijden. En dat kan door te laten zien dat iemand met psychische klachten gewoon een mens is als ieder ander. Een mooi initiatief om dit te bereiken is bijvoorbeeld de jaarlijkse Social Run, een landelijk evenement dat het stigma wil omzetten naar inclusie. Want iedereen hoort erbij.’

Portefeuille onderwerpen

O.a. Jeugd GGZ, Beschermd wonen, Begeleid wonen, GGz Cafe